KERÉKPÁRTÚRA

2015 augusztusában 2 alkalommal, és szeptemberben 1 alkalommal túráztunk kerékpárral a környező településekre, hogy iskolánk tanulói számára minél több szakmát, munkahelyet mutassunk be a valóság oldaláról.

Fő célunk az volt, hogy rávilágítsunk a tanulók számára a pályaválasztás fontosságára, és arra, hogy melyik szakmáért milyen iskolatípusban érdemes tanulni.

A túrákra szülők, egy nagyszülő és egy polgárőr is elkísért minket, erősítve a gyerekekben az összetartozás érzését.

Első alkalommal Baktalórántházára tettünk látogatást, oda-vissza 30 km-t „kerekeztünk.” Utunk először egy pékségbe vezetett, ahol megtekinthettük a pék szakma fontosabb munkafolyamatait, a kenyérkészítés lépéseit a dagasztásról a sütésig. Ezt követően a helyi Egészségházba indultunk, ahol szakmai közbevezetés útján megismertük a korszerű egészségügyi eszközöket, az egészségügyben dolgozók feladatait az orvosoktól az ápolókig és asszisztensekig. Végső állomásunk a Rendőrség volt, ahol egy előadás keretében ismertették a gyerekekkel a dolgozók beosztását, fontosabb feladataikat, az ehhez szükséges iskolai végzettségeket. Érdekességként bemutatásra került a fogda, és az előállító helyiség is az ujjlenyomat vétel bemutatásával együtt.

Mindhárom szakma sok érdekességet mutatott meg a tanulók számára, de a leglátványosabbnak a pékséget tartották a gyerekek.

Második alkalommal Levelekre kerékpároztunk, ahol egy villamossági üzemet és egy konzervgyárat látogattunk meg. A tanulók nagy érdeklődéssel nézték a hatalmas gépeket, és azt a folyamatot, ami a kész termékek előállításához szükséges.

Harmadik alkalommal Ramocsaházára tettünk látogatást. Itt elsőként a közigazgatás területét mutattuk meg a gyerekek számára, az önkormányzati dolgozók munkáját ismertettük meg velük. A könyvelő, a jegyző, a polgármester, a titkárnő feladatait és az ehhez szükséges iskolai végzettségeket ismertették a gyerekekkel. A kisebbek még a bélyegzést is kipróbálhatták és az ügyfélfogadásra is szívesen besegítettek. Ezt követően a helyi cukrász üzemben zártuk a napot, ahol a fagylalt – és a süteménykészítés rejtelmeibe avatott be minket a tulajdonos.

A gyerekek mindkét helyen jól érezték magukat, érdeklődőek és barátságosak voltak. Észrevétlenül a helyes viselkedési szabályok is előtérbe kerültek a látogatások során és a pályaorientáció is megvalósult a gyerekek korosztályához igazodva.

 

Összességében nagyon hasznos volt a túra, lehetőséget teremtett arra, hogy a gyerekek a valóságban is betekintést nyerhessenek egy-egy szakma fontosabb munkafolyamataiba. Volt olyan tanulónk, aki a látottak alapján döntötte el, hogy mi szeretne lenni felnőtt korában.

A pályaválasztást és az ahhoz vezető utat időben kell feltárni a gyerekek számára, hogy tudatában legyenek döntésük fontosságának, és annak, hogy ez a döntés meghatározhatja egész további jövőjüket is. A pályázat segítségével ebben kívántunk segítséget nyújtani, ami azt hiszem sikerült is.

 

Vanessza: „Örültem, hogy megismerhettem több szakmát. Nem gondoltam, hogy ilyen érdekes lesz ez túra. Nem bántam meg, hogy jelentkeztem.”

 

Viktor: „Nekem a cukrászat tetszett a legjobban. Érdekes volt látni, hogy hogyan készül a fagyi és a sütemény.”

 

Dávid: „Jó volt megismerni egy gyárat belülről. Soha nem láttam még ilyen hatalmas gépeket. Érdekes volt.”

NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA01 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA02 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA03 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA04 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA05 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA06 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA07 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA08 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA09 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA10 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA11 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA12 NYÍRIBRONY-KERÉKPÁRTÚRA13